Pepperspray why not?

Door YourMom op vrijdag 15 juni 2018 17:00 - Reacties (36)
Categorie: -, Views: 3.576

Nja okay, "omdat het in de wet staat als verboden wapen"
Maar wat is de argumentatie vraag ik me af? Het is niet dodelijk of kan het dat in sommige situaties wel zijn?

Ik lees dat -in BE i.i.g.- pepperspray door ordediensten in gebruik werd genomen als vervanger van traangas, omdat dat laatste blijvende letsels kan veroorzaken en die kans bij pepperspray veel minder groot is. De effecten zijn echter dezelfde: hevig tranende en prikkende ogen, tijdelijk moeite om adem te halen, "slachtoffer" is tijdelijk buiten strijd.

Een sleutelhanger mesje kan m.i. dodelijker zijn dan pepperspray...


Ach waarom deze blog?:

Niet om het ene of het andere te bereiken... misschien om bepaalde ergernissen van me af te schrijven... wellicht...

Bereid je maar voor op een woordenwaterval, da's toch niet van m'n gewoonte. 8) :+ >:)
Neen, heb momenteel weinig te doen en ik typ verdomd snel! :Y

Off the record: dit is mijn eerste blog dus ik ben nog groen achter de oren!


In BXL word ik ongelooflijk vaak geconfronteerd met andere 'verkeersdeelnemers' die om-het-even-wat doen, "du n'importe quoi" in het Frans... gaat zowel over automobilisten als voetgangers als -jawel hoor-
ook medefietsers.

Ik probeer me er niet te hard op te focussen en ach... de meeste dingen zijn het niet waard om je druk om te maken maar soms... soms is het "er over"...

En zo was het gisteren alweer... en dat is spijtig genoeg geen unicum...

Situatie: Drukke winkelstraat in BXL (Schaarbeek; Rue Brabant), éénrichtingstraat vanaf het voorlaatste kruispunt in de richting van het station BXL Noord, echt overdreven veel oversteekplaatsen gemarkeerd met duidelijke witte lijnen over het wegdek.

Desondanks toch constant voetgangers die plots en compleet onverwacht voor je voorwiel springen van tussen geparkeerde wagens, zelden op de daarvoor voorziene oversteekplaatsen. De overgrote meerderheid daarvan kijkt ofwel niet, ofwel maar naar één richting; die waarvan de auto's kunnen komen, maar als fietser mag je perfect reglementair uit beide richtingen komen, staat ook duidelijk aangegeven maar ik heb de indruk dat ze niet eens weten wàt een fietser is, i.i.g. wordt er geen rekening mee gehouden.

Ik heb een bel (da's verplicht): ofwel zijn ze doof, ofwel weten ze niet wat het wil zeggen maar i.i.g. negeren ze dat geluid compleet. Meestal kan ik op tijd mijn remmen dichtgooien, soms durf ik al eens een opmerking geven, in de meeste gevallen wordt die opmerking onthaald op verwijten en dreigementen.

Maar ik kan ook maar anticiperen tot waar dat kan, tenzij ik gewoon afstap en te voet ga, maar daarvoor heb ik mijn fiets niet gekocht en dan denk ik ook: verdorie, ze mogen ook eens een minimum aan verantwoordelijkheid nemen... Maar steeds besef ik dat dat wishful thinking is, zelfs met kleine kinderen vegen ze vierkant hun lompe voeten aan de verkeersregels en nemen ze risico's: Je moet als fietser van 80kg + 15kg fiets maar eens tegen 20 à 25km/u een 3-jarig kind aanrijden dat plots voor je voorwiel wandelt. Als het een béétje verkeerd afloopt is dat voor dat kind dodelijk en wie zal het dan gedaan hebben denk je?!

Maar ook automobilisten horen een bel niet en in tegenstelling tot voetgangers is dat in veel gevallen begrijpelijk: ramen dicht, muziek aan, jengelende kinderen op de achterbank,...

Ben dus al een tijdje op zoek naar hulpmiddelen om in een drukke stad waar de auto keizer is en fietsers volgelvrij zijn, mezelf beter kenbaar te maken... (dit heeft an-sich niks met pepperspray te maken maar daar kom ik nog wel bij).

Ik kan alleen concluderen dat ik op zoek moet naar een (nog) luidere bel. Een "claxon" zoals zo een gastoeter van de voetbal is verboden... (maar dat zouden ze wel horen hoor! >:) )

Toch ongelooflijk stom dat er voor fietsers niet echt een -wettelijk toegelaten- middel bestaat om jezelf beter hoorbaar te maken in het verkeer?!
In de meeste gevallen is mijn bel voldoende maar in BXL dus niét, wat moet ik dan doen, beginnen roepen? soms doe ik dat dan ook gewoon: wanneer ik merk dat mijn bel genegeerd wordt maar "roepen" heeft zo zijn onprettige nevenwerkingen: zelfs onbedoeld wordt het gezien als agressief... tja, dat ik al 10 meter op voorhand als een gek aan het bellen was met die fietsbel is op zo'n moment water onder de brug.

Wat wel mag (denk ik, heb het al gezien maar weet eigenlijk niet of het màg): een 'knijptoetertje' maar dat is niet persé luider dan mijn bel...
...dan maar roepen...

Dus gisteren gelijkaardige situatie, ik fiets richting station... Fluo hesje, fluo helm, kwestie van zoveel mogelijk variabelen te anticiperen, zo ben ik tenminste zichtbaar van ver... (maar nog steeds niet genoeg hoorbaar voor velen, ondanks mijn duidelijke bel die volledig verwatert in het verkeerslawaai)

op nog geen 10 meter voor mij één van de vele oversteekplaatsen waarvoor ik m'n snelheid al aan het inhouden was (het gaat daar bergaf maar ik ken de situatie genoeg om niet voluit te gaan -ook al zou het compleet reglementair zijn, is géén zone 30 want geen scholen)

Ik zie man en vrouw die aanstalten maken om over te steken tussen 2 geparkeerde wagens, stonden zelf op -ik schat- nog geen 3 meter van die oversteekplaats dus ik denk "verdorie, doe toch eens wat moet" en ik begin te bellen, "tingtingtingtingtingtingtingtingTINGTINGTING..." niet één van de 2 die ook maar de moeite doet om eens naar links te kijken... ik rij door en op die moment zie ik zélf dat ze ook nog een jong kind bij zich hebben, van een jaar of 4; ongeveer zelfde grootte als mijn eigen dochtertje (aan wie ik als ouder de plicht heb om haar te leren om over te steken waar dat moet en om links en rechts te kijken).

Dat kind was te klein voor mij om haar op voorhand te kunnen zien tussen geparkeerde wagens, anders was ik weldegelijk gestopt -ook al moest dit niet(!)-, met kinderen neem ik zeker geen risico's, ik heb zelf een dochtertje dus dan denk je niet meer aan je eigen voorrang of "in fout/niet in fout" maar het was al te laat, heb moeder en kind (niet eens aan de hand!) op een haar na kunnen ontwijken en heb het aangedurfd om verdorie mijn ongenoegen te laten blijken door te roepen "mais enfin, c'est pas possible!" in het passeren.

Dat was natuurlijk de aanleiding voor padre familias om zijn properste en meest vriendelijke bewoordingen over mezelf en mijn moeder boven te halen (allemaal in het bijzijn van zijn dochtertje, knap). Het geen de aanleiding vormde voor mij om te stoppen en de confrontatie aan te gaan... slecht idee...

Mijn bedoeling om hem/hen op hun overduidelijk gebrek aan verantwoordelijkheid te wijzen, niet alleen t.o.v. de andere verkeersdeelnemers maar ook t.o.v. hun eigen kind heeft natuurlijk verkeerd uitgepakt, zoals verwacht kon ik (die nog moeite deed om me in het Frans uit te drukken voor hun gemak) m'n zin nog niet afmaken of mijnheer kwam al vuisten gebald en nog steeds m'n moeder complimenterend op me afgestapt waarop ik uit m'n ooghoeken 2 andere kanjers vanop het voetpad ook in mijn richting zie uitstappen.

"Nou die komen niet om me te helpen" wist ik toen en ben er vandoor gesjeest, hebben nog even achter me aan gezeten maar deze jongen had goeie benen gisteren...

Dit is niet de eerste keer: dat je mensen niet te vaak moet aanspreken op hun eigen k*tgedrag is iets dat ik al langer weet, zelden zullen ze toegeven dat ze fout zaten... Ik doe dit meestal ook niet, meestal lukt het wel om het te negeren en soms denk ik "ach toe, doe maar, gelukkig dat ik jou wél zag"
...maar soms, als ze zichzelf, anderen of mezelf in direct gevaar brengen kan ik er ook niet aan doen dat ik m'n mening uit. Dit tracht ik steeds op een beleefde manier te doen maar keer op keer besef ik dat: *mensen zijn zelf nooit in fout, het is altijd de andere zijn schuld!*

Nu, situaties zoals voetgangers die plots opduiken waar dat niet is voorzien en wagens die je zonder richtingaanwijzer en zonder zijspiegel te gebruiken de pas afsnijden kom ik dagelijks tegen in BXL maar dat ik moet vluchten om geen klop te krijgen... tja, da's de tweede keer... één keer ben ik niét gevlucht; dat was vorige zomer toen ze mijn vorige fiets -met mij erop- totall loss gereden hebben waar ik voorrang had en ze nog het lef hadden om te beweren dat ik het met opzet deed om van de verzekering te recupereren, ik stond daar letterlijk te bloeden vanuit 3 wonden en was ràzend toen ze dat beweerden. Toen is politie tussenbeide moeten komen.

Vandaar dat ik me afvroeg: eigenlijk hebben wij niks, 0,0 mogelijkheden om onszelf te beschermen -in het geval je niet tijdig weg geraakt- Ervaring leert dat je met woorden, ondanks je best te doen, in zo'n verhitte situaties vaak nergens geraakt.

Waarom is iets als pepperspray verboden?! Het is niet dodelijk, niet blijvend, maar enorm potent om agressors af te schrikken en te ontmoedigen... Maar neen, "illegaal" "verboden wapenbezit" wtf?!

ach, het is ook maar een momentopname, zoiets maak je niet vaak mee natuurlijk maar je kan nooit weten, zoals gisteren: 3 man waarvan ééntje compleet agressief, die naar je toe komen... dat je hier en daar een klop zal krijgen besef je maar of je het mes al-dan-niet tussen de ribben zal krijgen kan je niet voorspellen. Er zijn al mensen voor minder neergestoken; Joe Vanholsbeeck werd doodgestoken voor het niet willen afgeven van zijn MP3-speler, jaren later iemand z'n been kwijt in een geval van verkeersagressie waarbij de agressor zijn bosmaaier uit de aanhangwagen haalde en het slachtoffer te lijf ging...

Ik bedoel: je moet niet doemdenken maar érgens moet je je wel bewust zijn dat de mogelijkheid bestaat... Wat dan?! Pepperspray is voor zoiets toch ideaal, in veel landen is het ook gewoon toegestaan, al-dan-niet met registratie of vergunningplicht.

Ach, het moet gewoon weer wat bezinken, net zoals vorige keer...

Maar het deed me denken aan een Youtubefilmpje waarin iemand met een dashcam filmde hoe die kon ontsnappen aan een met een mes gewapende gek die op haar af kwam door zijn ogen vol te spuiten met iets pepperspray-achtigs. Dat was enorm effectief.

Ik dacht: ik bestel dat gewoon en hang het met velcro aan m'n fiets!... maar niet dus, blijkt het illegaal te zijn... |:(

Uiteraard maak ik me ook de bedenking: stel dat het wel legaal is... zou dan iedereen voor de kleinste onnozelheid pepperspray in de ander zijn ogen gaan spuiten?! Dat is verre van ideaal natuurlijk... Maar hoe gaat zoiets dan in een land waar dat wel toegelaten is? kan me niet inbeelden dat iedereen daar pepperspray in z'n ogen krijgt als ie vergeet te pinken ofzo...